soldeerstaven

Zinken goten solderen

Soldeerbenodigdheden t.b.v. zink

Er zijn vele soorten soldeertin in de handel. Voor het solderen van zink en koper zijn er soldeerstaven.

Soldeerstaven zijn er in twee vormen, nl: platte staven en driehoekige staven. Verder zijn er verschillende legeringen in de handel. Men spreekt over een legering als twee verschillende metalen in vloeibare vorm zijn samengevoegd. Bij het staafsoldeer voor zink zijn dat tin en lood. Staafsoldeer 40/60 bestaat uit 40% tin en 60% lood.

Welk materiaal gebruikt moet worden is een persoonlijke voorkeur. Het is zelfs zo dat dit per streek verschilt. In het noorden van het land wordt veel met driehoekige staven van 50/50 gesoldeerd en in het zuiden met driehoekige staven 40/60. Dat zelfde geld ook voor de vorm, iemand gebruikt wat hij prettig vindt, of vaker nog: wat hij gewend is.

Voor het solderen van koper is er een speciaal staafsoldeer.

Om nieuw zink te solderen wordt het Z-04 vloeistof gebruikt. Het Z-06 vloeistof is voor het solderen van koper. Als er een aansluiting op een bestaande goot gemaakt moet worden, moet het oude zink goed worden schoongemaakt. Dit kan met een schuurschijfje, of met de vloeistof deca-vm.

Bij de "veelgestelde vragen" staat informatie over het soldeerproces.

!

Staafsoldeer t.b.v. zink

Gewicht: kg
Driehoekige soldeerstaven voor zink.

Bij het kiezen van de juiste soort soldeermetaal, gaat het vooral om persoonlijke voorkeur. Het meest gebruikte staafsoldeer is de driehoekige staaf 40/60.

Deze driehoekige staven zijn 250 gram per staaf.

Wij schatten het verbruik van het staafsoldeer in op zo'n 250 gram per meter. Tel dus de lengte van alle soldeernaden op en schat zo de juiste hoeveelheid staafsoldeer in. 

Soldeervloeistof t.b.v. zink en koper

Soldeervloeistoffen voor nieuw en oud zink.

Het soldeervloeistof Z-04 is geschikt voor nieuw zink. Het kan ook gebruikt worden voor de aanhechting op oud zink, maar dan moet het oude zink zeer goed worden schoongemaakt. 

Een potje soldeervloeistof van 100 gr. is voor de meeste zinkklussen voldoende.

Het soldeervloeistof Z-02 is geschikt voor koper en het deca-vm soldeervloeistof is voor oud zink en gepatineerd zink. 

Kwastje t.b.v. soldeervloeistof

Kwastje om te solderen.

Kwastje voor soldeervloeistof.

De kwaliteit van het kwastje is beter dan het kwastje dat standaard met de vloeistof wordt meegeleverd. Deze is ook langer dan de staandaard kwastjes en daardoor is het veel fijner om mee te werken.